Jan Pivoňka, Potravinářská komora ČR, VŠCHT Praha
Na VŠCHT Praha absolvoval magisterský studijní program v oboru kvasná chemie a bioinženýrství a doktorský studijní program se zaměřením na systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin. Přes deset let byl auditorem bezpečnosti potravin a v této oblasti dále působí jako odborný asistent na VŠCHT Praha, kde je rovněž členem akademického senátu a vědecké rady Fakulty potravinářské a biochemické technologie. Dále pracoval přes deset let pro laboratorní skupinu Eurofins Scientific, z toho šest let jako ředitel pro ČR. V současné době je ředitelem pro Společnou zemědělskou politiku a strukturální fondy Potravinářské komory ČR. Je členem řady odborných komisí pro oblast kvality potravin a udržitelnosti jejich výroby a místopředsedou Společnosti pro výživu. Dlouhodobě se zaměřuje na problematiku kvality potravin, jejich udržitelné produkce a spotřeby. Ve své činnosti klade důraz na komplexní přístup k celému potravinovému systému. Je nepřítelem greenwashingu a nutriwashingu.